40.000 euro pentru romanii din diaspora. Exemplu de afacere cu aceasta suma

40.000 euro pentru romanii din diaspora. Exemplu de afacere cu aceasta suma

Diaspora Startup

Asa cum am promis revenim cu potentiale idei/concepte de business functionale, afaceri dezvoltate de noi impreuna cu un numar de colaboratori si afaceri pe care le puteti initia din acest fond.
Pentru astazi, gasiti mai jos un extras scurt dintr-un concept a carui investitie se incadreaza in 40.000 euro.

Reiteram, Diaspora Start-up se adreseaza investitilor in mediul urban, nonagricol, iar romanii care doresc accesarea acestui program nu sunt obligati sa se intoarca in tara.

Am infiintat un grup pentru cei care si-au manifestat interesul.

Cei care intentioneaza sa fie adaugati rugam sa dea mail la
office@packedforfunding.ro
Ovidiu.tuduruta@packedforfunding.ro
Mai multe detalii pe:

www.packedforfunding.ro

Atelier productie bio-brichete pentru sisteme de incalzire centralizata
Scurt extras din planul de afaceri

Conceptul de afacere consta in producerea de brichete din paie/resturi vegetale/rumegus. Pe scurt, procesul tehnologic incepe cu aprovizionarea cu materie prima pentru tocare, urmata de malaxare, compresie la temperatura inalta, racire, taiere si ambalare. Acest combustibil solid numit bricheta de rumegus este un produs scazut in umiditate in proportie de – 90% iar fabricarea se face cu ajutorul unor echipamente speciale. Dupa ce se colecteaza materia prima utilizata (rumegus, paie, resturi vegetale) imbalotata, balotii sunt sortati in functie de tipurile de biomasa din care sunt formati si stocati intr-un depozit ferit de umezeala pentru a pastra proprietatile de ardere.

Cand materia prima ajunge la o umiditate de 10-15%, ea este pregatita de prelucrare, etapa care are trei pasi importanti:

  1. Tocarea cu ajutorul unei mori cu ciocanele;
  2. Uscarea – trecerea biomasei prin uscator protejeaza brichetele de deterioare si asigura proprietatile ridicate de incalzire, cu ajutorul unui buncar (siloz);
  3. Presarea – ultima parte si ce a mai importanta din prelucrare este presarea biomasei cu ajutorul unei prese de brichetat mecanica printr-o alta sita, care ii da o forma cilindrica produsului. Forma produsului este mentinuta doar de presiunea exercitata in momentul productiei fara a se folosi alte substante chimice pentru a mentine integritatea fizica a brichetei. Cu ajutorul acestor prese speciale brichetele devin compacte deoarece contin rasine si lianti existenti naturali in compozita lor.

Stocurile de paie se fac de doua ori pe an, dupa primul seceris si apoi in august-septembrie. Rumegusul se obtine din resturi de rumegus in urma taierii lemnului, scoarta de copac sau deseuri lemnoase ramase dupa prelucrarea lemnului din fabricile de cherestea si mobila. In cele mai multe cazuri resturile mentionate anterior sunt in general aruncate, dar pot deveni materie prima pentru producerea brichetelor. Astfel, materia prima in mare parte va fi procurata gratis de pe parcelele oamenilor dupa ce acestia isi iau recolta acasa (se va evita pierderea paielor, care de obicei sunt arse), iar restul se va cumpara primavara si toamna dupa seceris, pentru a face un stoc care urmeaza a fi brichetat in decursul intregului an.

Combustibilul ecologic obtinut din paiele brichetat, rumegus, resturi vegetale este o sursa ideala de incalzire atat pentru locuinte cat si pentru scoli, gradinite, solarii, sere, hale de productie ori de depozitare. Brichetele sunt eficiente si in sobe de teracota, dar si in centrale si pot fi vandute atat catre persoane fizice, cat si catre persoane juridice.

Brichetele au forma de tuburi compresate, de dimensiuni reduse, usor de manevrat, se aprind repede si dau caldura puternica.
Conform datelor statistice existente pe internet, in Romania circa 40% dintr-un total de 12765 de sate beneficiaza de alimentare directa de la retelele de gaz metan. Un numar de 7300 de localitati utilizeaza
pentru prepararea hranei si incalzirea menajera lemnul de foc. In comparatie cu lemnele pentru foc aceste brichete mecanice din rumegus de lemn au o putere caloriferica mai mare cu aproximatic 12 % si un cost mai scazut.
O alta categorie de consumatori careia i se adreseaza acest produs inovativ este formata din consumatori industriali. Datorita randamentului superior un consumator casnic sau industrial va utiliza un volum mai redus de brichete, rezultand astfel o cheltuiala mai mica cu aproximativ 12% decat daca ar utiliza lemne de foc.

Principalele activitati necesare pentru derularea afacerii constau in:

A1. Inchirierea spatiului necesar amenajarii liniei de productie
– spatiul pentru functionarea afacerii va avea aproximativ urmatoarele dimensiuni: 7 metri latime, 14-15 metri lungime, 3,5-4 metri inaltime.

A2. Achizitii specifice pentru derularea afacerii cu brichete de paie/rumegus/resturi vegetale

Adaptarea personalului cu modul lor de folosire.

Echipamentele din planul de investitii – scurt extras:
– o linie completa de brichetat brichete 150 – 200kg/ora brichete

Instalatia este formata din:
– o moara cu ciocanele cu incarcare manuala laterala cu tubulatura si ciclon cu putere de 11kW.
– Un buncar (siloz) 2m3 cu putere de 3kW pentru omogenizarea materiei prime uscate pentru presa de brichetare
– o presa de brichetat mecanica Seria ”BriqTech” model: BT-050-200 cu o putere de 15kW. Presa de brichetat mecanica este singura masina de pe piata care poate produce atat brichete, din rumegus, paie si alte deseuri. Ca materie prima, poate folosi nu doar rumegus si paie, ci si alte deseuri precum cele de floarea soarelui, turba, lignit, deseuri de rapita, porumb, soia, fan, iarba, plante energetice, coji de orez, carbune brun, mangal, negru de fum de la piroliza anvelopelor, carton, hartie reciclata, deseuri uscate de la prelucrarea fructelor si legumelor.

Presa are urmatoarele caracteristici: Productivitate: 150 – 200 kg/ora in dependenta de materia prima; Umiditatea materiei prime 12-14-16%; Diametru brichetelor: 50 mm; Densitatea brichetelor la iesire din presa de brichetat  1100 kg/m3

Parametrii pentru brichete ca produs finit constau in:
•       Puterea calorica pentru rumegus este de 18000 – 20000 kJ/kg si pentru paie de 18000 – 20000 kJ/kg
•       Densitate praf la rumegus 3% si pen tru praf de 7,4% – 7,8%
•       Clor la rumegus 0.02 – 0.03 % si pentru paie 0.04 – 0.045 %
•       Sulf pentru rumegus este de 0% si pentru paie este de 0.246 – 0.276 %.
Densitatea la brichetele din paie produse cu utilajele comercializate este de la 1100 – 1450 kg/m3.
Utilajele au o garantie de 24 de luni din punerea in functiune. Nu se estimeaza un cost ridicat al intretinerii lor, doar in caz ca se defecteaza o piesa sau ceva.

Pentru transportul brichetelor la client/consumatori finali se va achizitiona un mijloc de transport autoutilitar, cu un spatiu generos fiabil si robust, acesta ofera o capacitate mare de incarcare pentru a  putea transporta cu usurinta produsele catre client – brichete din paie sau resturi vegetale.

A3. Amenajarea si dotarea spatiului cu echipamentele necesare pentru desfasurarea activitatii

Se estimeza ca spatiul pentru functionarea afacerii va avea aproximativ urmatoarele dimensiuni: 7 metri latime, 14-15 metri lungime, 3,5-4 metri inaltime. Se estimeaza ca afacerea va functiona pentru minim 5-6 ani si va fi amenajat cu utilajele tehnologice mentionate mai sus.

A4. Recrutare, selectie si angajare personal

Se vor angaja doua persoane – muncitori care vor beneficia de o pregatire privind locatia, spatiul, identificarea produselor, etc. si este de preferat ca persoanele angajate sa detina un minim de experienta anterioara intr-un astfel de meserie.

Aceasta activitate este necesara pentru ca societatea sa poata desfasura activitatea sa de baza: producerea de brichete. Personalul productiv va fi pregatit la locul de munca.

A5. Desfasurarea activitatii

Produsul principal va fi brichetele din paie/resturi vegetale  cu un pret de aproximativ 550-600 lei / tona. Cererile vor fi diferite in functie de perioada anului. Cele mai multe comenzi le estimez in perioada vara, toamna. Brichetele din rumegus se vor fabrica in functie de cereri si vor avea un pret de 900-1000 lei/ tona.

Ajutorul de minimis solicitat, in valoare de maxim  40.000  euro, este compus din urmatoarele costuri:
o       costuri cu achizitionarea de echipamente tehnologice profesionale pentru producerea de brichete
o       costuri cu achizitia unui mijloc de transport din categoria autoutilitara
o       costuri cu salarii (2 persoane* …. luni)
o       costuri cu chiria
 

Va putem ajuta cu urmatoarele:

– Schema de investitii

– Proiectii financiare

– Studii/Analize de piata

– Furnizori de echipamente

– Strategii de promovare

– Si multe altele…

Echipa Packed for funding!